Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő - Állateledel bolt - Kutyakozmetika
Kedvencének a szépség és egészség egy helyen - a környék legnagyobb rendelőjében !
Ligeti Rendelő
Állateledel Bolt
Kutyakozmetika
Bemutatkozás
Elérhetőség
Ürömi Rendelő
Ismeretterjesztés
Lócsontkovácsolás
Szántói Rendelő
Dirofilaria
Már nem csak csíp, hanem fertőz is!

Mikrofiláriák a vérben Újabb veszélyes zoonózis (állatról emberre terjedő fertőzés) hazánkban !
Már Magyarországon is terjed a szúnyogcsípés általi féregfertőzés a Dirofilaria repens okozta bőrférgesség, és nemrégiben hazánkban is diagnosztizálták a Dirofilaria immitis okozta szívférgességet.Mikrifiláriák a vérben

Bőrférgesség(Dirofilaria repens)
A fertőzött köztigazda csípőszúnyogok a vérszívás során a végleges gazdába ( kutya, macska) oltják be a kórokozó lárváit, melyekből 8-9 hónap alatt alakulnak ki a kifejlett férgek. Ezek több éven keresztül vándorolhatnak a bőr alatti szövetekben, sokszor csomók és tályogképződés közben. Az ivarérett nőstények a vérbe és nyirokkeringésbe ürítik az un. mikrofiláriákat, melyeket a szúnyogok vérszívás közben vesznek fel és így válnak fertőzötté. A szúnyogokban a mikrofiláriákból fertőző lárvák alakulnak ki. A fertőzött kutyákban bárhol a bőrben lehetnek kisebb –nagyobb tömött tapintatú csomók, melyben a kifejlett (10-17 cm !) férgek találhatók. A mikrofiláriák ürítése akár évekig is eltarthat.
Az ember fertőződése
A fertőzött szúnyog az emberbe is beolthatja a kórokozót. Az emberben leggyakrabban a fejen, szemben, szemkörnyéken, nyakon , mellkason , ritkábban a mellben, tüdőben hasüregben alakulnak ki a csomók (emberben a féreg csak kis távolságot képes megtenni a bőr alatti kötőszövetben). Emberben nem ürít a korokozó mikrofilariát, ez nehezíti a diagnózis kialakítását.
Hazánkban több alkalommal operáltak ki bőrférgeket kötőhártyazsákból.
Előfordulás : a 2005/2006-os szezonban kutyákból származó szürővizsgálati eredmények alapján a fertőzöttség mértéke 14 %-os volt, mely a 2007-es vizsgálatok alapján 18,2%-ra emelkedett. Az ürömi és pilisvörösvári kutyákból egyéb célból vett vérminta is több alkalommal bizonyult mikrofilariásnak. A nagyobb fertőzöttség a Duna, Tisza és a Balaton környékén található.
Szívférgesség (Dirofilaria immitis)
A szintén fertőzött szúnyog által terjesztett Dirofilaria immitis megjelent hazánkban is. Olyan állatban diagnosztizálták, mely még soha nem hagyta el az országot. (Eddig is előfordult néhány eset, de azok mind behurcolt fertőzések voltak.) A szúnyogok a bőrférgességhez hasonlóan terjesztik a fertőzést(végleges gazda: kutya, macska, vadon élő ragadozók), de itt a kifejlett férgek (12-30 cm) a szívben és a nagyerekben élnek akár 7 évig is. A következő tüneteket okozhatják: hirtelen kialakuló gyengeség, étvágytalanság, nehezített légzés, szapora szívverés. Ez a heveny kórformára jellemző, mely 2-3 nap alatt elhullásra vezethet. A gyakoribb idült kórforma esetén nyugtalanság, fáradékonyság, gyakori száraz köhögés, orrvérzés, nehezített légzés, vérszegénység, fokozatos lesoványodás a jellemző.
Az ember fertőzöttsége
A fertőzött enber ritkán mutat tüneteket, leggyakrabban a tüdőben alakulnak ki gócos elváltozások, ritkábban a hasüregben,bőr alatti kötőszövetben, kötőhártyában. Röntgen és egyéb vizsgálatok esetén fontos a daganatos elváltozásoktól való elkülönítése.
Előfordulás: Görögország 5-11%, Spanyolország 30 %, Észak –Olaszország 44-80%, USA 40%, Magyarországon eddig még csak néhány esetet igazoltak kutyában.
Gyógykezelés, megelőzés
A bőrdirofilariás betegek esetében a csomók mütéti eltávolítása javasolt.
Mindkét dirofilaria faj esetében szükséges a mikrofiláriak csökkentése spot on (bőrre csepegtethető parazita ellenes oldat) készítményekkel. Ezek a készítmények a szívférgeket nem pusztítják el, mivel esetleges elpusztulásuk az állat elhullásához vezetne-embóliát okozva). Megelőzés szempontjából lényeges, hogy a fertőzött területre utazás előtt kutyánkat megfelelő spot on készítménnyel vagy tablettával kezeljük (utazás előtt egy hónappal kezdve és utána egy hónapig). A vizes élőhelyek közelében szintén célszerű havonta kezelni kedvencünket. Az emberi fertőzések elkerülése érdekében a szúnyoghálót, szúnyogriasztó készítmények használatát javasoljuk.
A szúnyogpopuláció csökkentése szintén fontos feladat, a házkörüli vizes területek, edények, esővíztárolók megszüntetésével, lezárásával megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák fejlődését.
Rendelőnkben kérjen tanácsot utazás előtt, és segítünk kiválasztani a Dirofilaria megelőzésére hatásos készítményeket.
Emberi szemből mütétileg eltávolított bőrféreg (Dirofilaria repens)

Fotók: Pfizer


vissza a főoldalra(Állatorvosi rendelő-Pilisvörösvár)

Májusban kiscicás AKCIÓ!
- 2016.05.05.

Minden 6 hónap alatti oltásra hozott cica AJÁNDÉK külső-belső élősködők elleni cseppet kap (2500 Ft értékben!) amíg a készlet tart!!!Lájkolja Facebook oldalunkat!
- 2015.02.19.

Azonnali Hírek és Akciók leghamarabb a Facebook-on!Nálunk bankkártyával is fizethet!
- 2010.03.06.Kedvezmény
- 2015.01.30.

Az Állatorvosi Rendelő és az eledelbolt LYONESS termékpartner.(-9%)

Ebösszeírás Pilisvörösváron
- 2015.01.25.

Megkezdődött az ebek összeírása Pilisvörösváron is

továbbA Várkapu.info-n megjelent cikkeink
- 2014.01.03.

Érdekességek kedvenceinkről

Válaszd a magyart !

A jövőnk múlhat rajta ... Válasszunk magyar terméket!

tovább